Forstanderen fortæller… #2

Af: Karen, forstander

karen fortæller

... om Frederiksberg, fællesskab, folkemødet og den første måned med årgang KE16/17

Fire uger er gået siden vi bød et nyt hold af spændte elever fra nær og fjern velkommen på Kastanievej Efterskole. Lige på og hårdt kastede vi de vidt forskellige elever ud i et tæt pakket introforløb. Ind i kontaktgrupper, ud på værelser, i klasser, på hold i nye linje-, valg- og boglige skolefag. Et stort velsmurt maskineri går i gang på Kastanievej Efterskole, hvor engagerede, utrættelige medarbejdere guider, introducerer, støtter, underviser og underholder. På magisk vis formår de nervøse og usikre unge mennesker at nærme sig hinanden, tale, lytte, grine, være med og være sammen. På magisk vis hjælper de hinanden ind i dagsrytmen, skema, køkkentjanser, rengøringsområder, Hvad skal vi nu? Hvad må vi? Hvornår skal vi spise? Hvad er koden til internettet? - og meget, meget mere.
Det er en fantastisk oplevelse at være en del af denne indkøringsproces, hvor der sker så uendeligt meget på blot fire uger. Et minisamfund, hvor den enkelte må bidrage til fællesskabet og agere inden for rammerne, er opstået og i fuld gang.

På Kastanievej Efterskole er vi særligt priviligerede, da vi med vores centrale placering på Frederiksberg har et væld af muligheder lige ved hånden og får mange kulturelle oplevelser tilbudt. Vi griber ofte byens muligheder og tilbud, men vælger også fra, fordi vi prioriterer fællesskabet hjemme på skolen. Det er vigtigt, for det er fællesskabet, minisamfundet - og det, der sker i det - der kendetegner det at gå på efterskole.

En vigtig begivenhed, vi som skole har prioriteret at deltage i, er Ungdommens Folkemøde, som for første gang afholdes på Frederiksberg i år. Det er en unik anledning til at give eleverne mulighed for at interessere sig for - og tage del i det store samfund, i politik og i vort demokrati. Eleverne får chance for at debattere problemstillinger, møde politikerne og ellers tage del i de mange workshops, oplæg, løjer og festligheder, der er planlagt for dagene.
Livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse er kerneværdier i efterskolen og nøgleord i Kastanievej Efterskoles værdigrundlag. Det var derfor en fornøjelse at være med blandt de 10.000 unge, der deltog i Ungdommens Folkemøde i Søndermarken i dag.