BLIV ELEV NU

Ny hjertestarter til Frederiksberg C 
På Frederiksberg stod Kastanievej Efterskoles elever i spidsen for at samle ind til en hjertestarter ved Hjerteforeningens Landsuddeling den 30. august. Nu bliver hjertestarteren endelig hængt op på Kastanievej Efterskole, nærmere bestemt på Kastanievej 2, Frederiksberg C. 

Snart bliver Frederiksberg til et endnu mere trygt sted at bo, hvis en nabo, et kært familiemedlem, en kollega eller andre falder om med hjertestop. En ny døgntilgængelig hjertestarter bliver på tirsdag hængt op ved skolens indgangsparti. Hjertestarteren er et resultat af, at efterskoleeleverne gik 15 ruter ved Hjerteforeningens Landsuddeling og dermed fik en gratis hjertestarter.  

Når et medmenneske bliver ramt af et hjertestop, kan hurtig hjælp og en hjertestarter betyde forskellen på liv eller død. Den 30. august blev der over hele landet samlet ind til 100 nye hjertestartere, der i disse måneder bliver sat op over hele landet. Ved en fælles indsats er der taget vigtige skridt til at få flere hjertestartere op at hænge. Det skaber tryghedsiger Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft. 

Hjertestop på dagsordenen 

Landsuddelingen 2020 nåede ikke op på samme antal deltagere og uddelte hjertestartere som i 2019. Corona-pandemien er sandsynligvis den primære årsag. Dels blev Landsuddelingen flyttet fra maj til august, dels begyndte smittetallet at stige i Danmark i begyndelsen af august, hvilket har fået mange til at være ekstra forsigtige. 

Corona-pandemien har nok desværre betydet, at fokus er fjernet fra, at 15 mennesker hver dag falder om med hjertestop. Vi vil arbejde for, at hjertestop, livreddende genoplivning og hjertestartere igen kommer på dagsordenen. For der er mange liv at redde, siger Anne Kaltoft.  

Lokale ildsjæle 

Forstander på Kastanievej Efterskole, Karen Krog har stået i spidsen for at få hjertestarteren til Frederiksberg C, og har sammen med lærerne motiveret weekend-eleverne til at gå de 15 ruter i den gode sags tjeneste. 

Vi er stolte af at kunne bidrage. Hjertestarteren kommer både lokalområdet og de, der har deres daglige gang på skolen til gode. Den placeres ved indgangspartiet, så den er synlig og let tilgængelig for alle, udtaler Karen Krog. 

Omfattet af service 

I år har deltagerne i Landsuddelingen også kunnet gå for en ServicePlus-aftale for de hjertestartere, som blev sat op efter sidste års Landsuddeling. Grupperne, der blot skulle gå fire indsamlingsruter, har sikret sig, at deres hjertestarter er funktionsdygtig i et helt år frem.  

Vi ved, at hjertestartere redder liv. Derfor er det en vigtig del af Hjerteforeningens arbejde at sørge for, at der kommer flere døgntilgængelige hjertestartere op i Danmark. Og det er afgørende, at hjertestarterne fungerer, når de skal bruges. Så jeg er glad for og stolt over, at så mange danskere har valgt at bruge deres tid på at samle ind, og at så mange har valgt at støtte med deres donation, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen. 

Fakta om Hjerteforeningens Landsuddeling og om hjertestop 

Søndag 30. august gennemførte Hjerteforeningen sin årlige dør-til-dør-indsamling – også kaldet ”Landsuddelingen”, fordi de indsamlede midler går til at dele hjertestartere ud til grupper, der har gået i alt 15 indsamlingsruter 

Hjertestartere fra Hjerteforeningens Landsuddeling skal være offentligt tilgængelige døgnet rundt og registreres på TrygFondens hjertestarter.dk  

Læs mere om Landsuddelingen på gådigtilenhjertestarter.dk 

I Danmark rammes årligt godt 5.400 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til ca. 15 personer hver dag.  

Hvis en person med hjertestop modtager hjertelunge-redning inden for få minutter, øges chancen for at overleve markant.  

Hvis personen med hjertestop bliver stødt med en hjertestarter inden 3 til 5 minutter efter hjertestoppet, kan overlevelsen være op til 50-70 %. 

Kilde: Faktaark 2019, Dansk Råd for Genoplivning og Sundhedsstyrelsen.